Parasitological and microbiological evaluation of strawberries sold in street markets and supermarkets

Authors

  • Ana Lúcia Moreno Amor Universidade Federal do Recôncavo da Bahia
  • Jamille da Conceição Souza Universidade Federal da Bahia
  • Thainara Tolentino Oliveira Universidade Federal do Recôncavo da Bahia
  • Ana Paula Almeida Souza Universidade Federal do Recôncavo da Bahia.
  • Elisângela de Jesus Conceição Universidade Federal do Recôncavo da Bahia
  • Glauber Andrade dos Santos Universidade Federal do Recôncavo da Bahia
  • Isabella de Matos Mendes da Silva Universidade Federal do Recôncavo da Bahia

Keywords:

Parasites, Fungi, Bacteria, Fragaria, Public Health Surveillance

Abstract

Objective: to evaluate the parasitological and microbiological quality of strawberries sold in a municipality in the state of Bahia. Method: cross-sectional study, where parasitological and microbiological analyses were carried out on strawberry samples from four commercial points in Santo Antônio de Jesus, Bahia, Brazil, with convenience collection, in the years 2015 and 2016. Results: the strawberries were contaminated by parasites, filamentous fungi, and yeasts. Nematode eggs, cysts of Giardia spp, Endolimax nana, Entamoeba coli and free-living protozoa were found in the analyzed samples. Populations of total coliforms and Escherichia coli (<1 log CFU/g) and filamentous fungi and yeasts (>4.17 log CFU/g) were found. Conclusion: Considering the high population of filamentous fungi and yeasts and the finding of parasites in the analyzed strawberry samples, it is essential to adopt hygienic practices from farm to table, aiming to prevent diseases caused by agents that are transmitted through food and guarantee consumer health, highlighting the importance of investigating fresh organic products sold to establish more rigorous quality control strategies.

Author Biographies

  • Ana Lúcia Moreno Amor, Universidade Federal do Recôncavo da Bahia

    Bióloga. Pós-Doutora em Ciências Farmacêuticas. Docente da Universidade Federal do Recôncavo da Bahia (UFRB).

  • Jamille da Conceição Souza, Universidade Federal da Bahia

    Bacharela em Nutrição. Mestranda em Ciência de Alimentos pela Universidade Federal da Bahia (UFBA)

  • Thainara Tolentino Oliveira, Universidade Federal do Recôncavo da Bahia

    Bacharela em Saúde e em Medicina

  • Ana Paula Almeida Souza, Universidade Federal do Recôncavo da Bahia.

    Bacharela em Saúde e em Medicina

  • Elisângela de Jesus Conceição, Universidade Federal do Recôncavo da Bahia

    Bacharela em Nutrição. Mestranda em Saúde da População Negra e Indígena pela Universidade Federal do Recôncavo da Bahia (UFRB)

  • Glauber Andrade dos Santos, Universidade Federal do Recôncavo da Bahia

    Biomédico. Mestre em Saúde da População Negra e Indígena. Servidor técnico da Universidade Federal do Recôncavo da Bahia (UFRB)

  • Isabella de Matos Mendes da Silva, Universidade Federal do Recôncavo da Bahia

    Médica veterinária. Pós-doutora em Biotecnologia e Biologia no Instituto Politécnico de Bragança. Docente da Universidade Federal do Recôncavo da Bahia (UFRB)

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Published

2023-12-01

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How to Cite

Moreno Amor, A. L., Souza, J. da C., Oliveira, T. T., Souza, A. P. A., Conceição, E. de J., Andrade dos Santos, G., & Mendes da Silva, I. de M. (2023). Parasitological and microbiological evaluation of strawberries sold in street markets and supermarkets. Journal Health NPEPS, 8(2). https://periodicos.unemat.br/index.php/jhnpeps/article/view/11520